Over OCHYAY

De informatie die we tot ons nemen is net een pinball in een flipperkast van extremen. Het nieuws schotelt ons een veelzijdig diner voor over alles wat niet deugt. Op sociale media wedijveren we met elkaar om wie ogenschijnlijk het meest perfecte leven leidt. Deze informatie nemen we tot ons, slaan we op en gebruiken we als graadmeter voor ons eigen (on)geluk. Het onvermijdelijke gevolg is dat we een steeds minder reëel beeld krijgen van hoe het echte leven is. Het echte leven is vaak veel genuanceerder, complexer en minder extreem negatief en/of positief gekleurd dan we denken. De hamvraag is echter: kunnen wij ons wereldbeeld wel voldoende bijstellen? Zijn we voldoende in staat om kritische vragen te stellen over de informatie die we te verwerken hebben? En wat voor invloed heeft al dit tezamen op ons welbevinden, ons gedrag, ons leven en ons wereldbeeld?

Bovenstaande prikkelende vragen zijn wat de motor van OCHYAY laat draaien. OCHYAY is de optimistische tegenhanger van ‘Och jee.’ OCHYAY staat voor het omschrijven van meerdere versies van hetzelfde verhaal. OCHYAY pleit voor het erkennen van de ernst van gebeurtenissen, maar tegelijkertijd het vieren van progressie. OCHYAY doelt op bezinnen, filosoferen en beschouwend terug- en voortuitkijken.

De kantlijn

De informatiemaatschappij is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het is fantastisch hoe snel en gemakkelijk informatie gecreëerd en verspreid kan worden. Tegelijkertijd is het belangrijk om de informatie die we tot ons nemen of de wereld in sturen kritisch te bekijken. Graag verwijs ik je daarom naar de kantlijn. Hierin licht ik verder toe waar ik voor sta en hoe ik ervoor waak zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan.